Att arbeta som barnvakt

Som barnvakt har man möjligheten att arbeta under dygnets alla tider. Familjers behov av någon som ser till de egna barnen varierar mycket. Det vanligaste uppdragen som NannyCare får är dock eftermiddagsuppdrag. Ofta innebär det att barnvakten hämtar ett eller ett par barn på en förskola/skola. Därefter åker man hem till familjehemmet tillsammans. På vägen hem kanske barnvakten och barnen stannar till en stund i en park eller lekplats och leker en stund. Väl hemma förbereder barnvakten något för barnen att äta. Efter maten plockar man undan tillsammans. Sedan hittar man på något roligt tills en förälder kommer hem. ’Arbetstiden för dessa eftermiddagspassen en vanlig vardag varierar från ca 2,5 timme till 4 timmar per tillfälle.

Kommunikationen mellan barnvakten och föräldrarna är alltid en viktig del av barnvaktens vardag. Barnvakten följer noggrant instruktioner som föräldrarna ger för hämtning och lämning liksom alla praktiska detaljer som är viktiga för barnvakten att känna till. Lika lyhörd är barnvakten för särskilda önskemål som föräldrarna har kring hur barnpassningen ska genomföras.

Många barnvakter arbetar också med uppdrag som kan liknas vid eller fullt ut är heltidstjänster. Det kan var så väl under förmiddag som eftermiddag och natt.  Barnvakten tillbringar då en stor del av dagen tillsammans med barnen.

Oavsett vilken form av barnpassning blir alltid barnvakten en del av barnens omgivande vuxenvärld. En person som barnet kommer ty sig till, uppleva trygghet hos och någon som barnet kommer lyssna till och lära sig utav. Det är inte ovanligt att en barnvakt får ett stort utrymme i barnets liv och blir en förlängd del av familjen. Lite som en extra familjemedlem.  Det går därför inte att underskatta det stora ansvaret en barnvakt har i sin yrkesroll.

Ansvaret ställer höga krav på barnvakten och alla personer har inte den kompetens som krävs för att bli barnvakt. Som i alla yrken krävs träning och barnvaktsyrket är inget undantag. För att bli en bra barnvakt krävs dock även talang. Det är den talangen som NannyCares rekryterare ständigt söker. Det är alltid en fördel om personer som söker till en barnvaktstjänst har dokumenterade erfarenheter som barnvakt. Men personer med stor talang men utan erfarenhet är också mycket intressant för NannyCare. Med utbildning och praktik är det ofta dessa personer som ofta blir de bästa barnvakterna.

I nästa veckas blogginlägg kommer vi prata mer om den utbildning som våra barnvakter får för att utveckla sina talanger som barnvakter.

Lämna ett svar